receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz



Vegetariánské Lví párty - Český Lev 2006

V sobotu 25.2.2006 se v prostorech pražské Lucerny konal Český Lev 2006. Naše redakce byla u toho a připravili jsme pro Vás, z této akce reportáž.

Letošní ročník České filmové a televizní akademie - Český lev, byl pro vegetariánskou (a příbuznou :-) veřejnost, zajímavý hned několikrát. Jen pro zajímavost, víte, který lev byl první vegetarián, ano je to Lev Nikolajevič Tolstoj. Náš Český lev je tedy druhý, úspěšně odolává tlaku a stále se drží, přejme mu, ať mu to vydrží ...

V případě pohoštění hostů na ČL, se jedná o největší vegetariánský raut a catering v ČR, letos pro cca 1700 hostů. V tomto roce měl Petr Vachler svoje želízko v ohni, soutěžila jeho filmová prvotina - barevná, černá, vegetariánsky laděná komedie DOBLBA! Ta zůstala těsně před vrcholem, v soutěži o Divácky nejúspěšnější film skončila jako druhá a to je určitě úspěch, protože filmy jsou hlavně pro diváky. A loni bylo natočeno dvaadvacet filmů.

Dobře připravenému scénáři, výborně moderovaném "šoférem malotraktoru" Jiřím Macháčkem (skupina MIG 21), snad pomohla trochu i náhoda, když "minutu po dvanácté"dorazil z divadla i vítěz v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli - Pavel Liška. Ten večer znovu dorazil . A při povídání s Petrem Vachlerem, se nám dušoval, že to nebylo domluvené. Vegetariánské jídlo mu chutnalo a mimo lví sošky, převzal také klíčky od nového Renaultu Clio.

Těžko je soudit, kdo a jak dalece si, tu kterou cenu zasloužil. Možná mohla dostat nějakou cenu filmová pohádka Anděl páně nebo Vachlerovo Doblba! Kdo si tedy nakonec pohladil skleněného Českého lva si můžete přečíst zde, největší štěstí se usmálo na film Štěstí :-)

Pokud jste se dívali na přímý přenos v TV, je škoda těch narážek na vegetariánství... Současná společnost dostatečně podporuje pojídání masa a krutost velkofarem, tak co to bylo?. Z historie také víme, že společnost v historii podporovala otroctví, dětskou práci a ostatní praktiky v dnešní době považované za nepřijatelné.

Proto "vtipné" narážky na vegetariánství a to v přímém televizním přenosu, jsou pouze hlubokým nepochopením situace, těch "rádoby vtipných", kteří se k tomu snížili, stejně jako "rady" , po jakém barevném značení se vydat v červnu.

Po závěrečném ukončení slavnostního vyhlášení v hlavním sále Lucerny, následoval velkolepý vegetariánský raut (zvaný též Lví párty), který probíhal v prostorách pasáže Lucerny, Černého koně a Lucerna Music Baru. K vegetariánským pochutinám, se v kavárnách se hrálo živě na klavír. V pasáži paláce Lucerna byla jazzová kapela a v Lucerna Music Baru, až do ranních hodin, "na filmovém mejdanu" hrála kapela Monkey Business.

           

Na přípravě nádherně nazdobených švédských stolů s vegetariánskými specialitami jako například: Smažené jelapeňo plněné čedarem (mňam !!!), nebo Maurské špenátové empanadillas a rozinkami a piniovými oříšky, se podílely společnosti: Lucerna Catering, restaurace Góvinda, restaurace Balaráma. Bylo možné ochutnat vegetariánské speciality firmy EUROROBI (více v samostatných rozhovorech na vegetarian.cz).

Co by vás mohlo dále zajímat, bude možná ukázka výběru z nabízeného jídelního menu večera :

MENU LUCERNA

Smažené jelapeňo plněné čedarem, Maurské špenátové empanadillas a rozinkami a piniovými oříšky, Výběr českých a moravských sýrů, Zeleninové Krudité s krémovou omáčkou, Kukuřičné placky s nivou, Sýrová roláda s červenou paprikou.

TEPLÝ BUFET

Omáčka dhal s citrónem a kokosem podávaná s arabským chlebem

Restované brambory s feferonkami a cibulí, zapečené se čtyřmi druhy sýra a podávané s rajčatovou Bruchetou

Pene, Soto, Sopra (česnek, rajčata, víno, bazalka, olej, žampióny, tomat. omáčka smetana, mozzarella)

ROBI

Tatarský biftek na topince, či na celozrnném pečivu, více druhů chuťovek, Avokádo plněné pěnou Robi kapie plněná mexickým salátem, Robi Lasagne, špízky, řízečky, vynikající byl mexický salát,

HARE KRŠNA MENU

Sabjí Matar Panýr Tarkari, Pualo rýže se zeleninou a oříšky, Alu Patra - Bramborové kořeněné závitky, Katmir Bada - hrachové smažené "diamanty", paprikové a špízové pakory, kofty, rajty více druhů ...

dále ze sladkostí - Burfi jahodové, vanilkové, kokosové, borůvkové, halva, Gulab Jamun - mléčné kuličky v sirupu, kuličky, krémy, rohlíčky, koláče, dezerty, Ladu ořechové kostičky a mnoho dalších ... Většina rychle vyšuměla a nám chutnalo, takže ne vše máme nafoceno, příští rok se polepšíme :-)

Poděkování určitě patří Petru Vachlerovi, který díky svému vlivu a odhodlání, se snaží šířit myšlenky vegetariánství mezi všemi svými přáteli a širokou veřejností. Výsledkem jeho snažení je také to, že Český Lev je VEGETARIÁN :o). V každém případě již jenom tím, je Český lev jedinečný.

red

Rozhovory z ČL 2006 příště, sledujte vegetarian.cz